Poveștile cu peisaje post-apocaliptice în care puținii supraviețuitori apar într-o lume nouă și mult diferită au fost de mult timp povești populare țesute de scenariști și autori.
În timp ce mulți se bucură de aceste povești, considerându-le ca fiind doar o plăcere vinovată, este posibil să nu-și dea seama că scufundarea în ficțiune i-a pregătit pentru realitatea anului 2020, potrivit unei echipe de cercetători.
John Johnson, profesor emerit de psihologie la Penn State, SUA, a efectuat recent o serie de cercetări, împreună cu mai mulți colegi. El a dezvăluit că plăcerea unui individ pentru filmele de groază l-ar fi putut pregăti mai bine pentru pandemia COVID-19 spre deosebire de alții care nu se bucură de divertismentul de tip horror. Descoperirile lor sunt documentate în lucrarea “Personalitate și diferențe individuale”.
„Ultima mea cercetare a fost unică prin faptul că colegii mei au dorit să identifice factori dincolo de personalitate care au contribuit la pregătirea psihologică și rezistența oamenilor în fața pandemiei”, a explicat Johnson, conform Daily Science.
„După luarea în considerare a influențelor personalității, care erau de fapt destul de puternice, am constatat că, cu cât mai multe filme despre zombi, invazii extraterestre și pandemii apocaliptice au fost văzute de oameni înainte de COVID-19, cu atât au tratat mai bine pandemia actuală. Filmele servesc aparent drept repetiție mentală pentru evenimente reale.
Pentru mine, acest lucru implică un mesaj și mai important despre povești în general – fie în cărți, filme sau piese de teatru. Poveștile nu sunt doar divertisment, ci o pregătire pentru viață. Ceea ce am constatat a fost că oamenii care au urmărit anumite tipuri de filme înainte de pandemie par să fie ajutați de ei în timpul pandemiei”, a adăugat el.
Așa cum a explicat Johnson, nu este niciodată prea târziu să ne pregătim pentru următorul obstacol din viață.
„Nu sunt sigur că vizionarea unor astfel de filme acum ar fi utilă pentru situația noastră actuală. Cu toate acestea, înțelegerea mea despre pandemii și alte evenimente provocatoare de viață este că provocări similare în viitor sunt absolut inevitabile. Trecutul este adesea uitat prea ușor.
Cine și-a amintit de epidemia de gripă spaniolă până când oamenii de știință au adus acea bucată de istorie în discuție în timpul COVID-19? îmi întărește convingerea că acest consum de povești din cărți, filme și poate chiar jocuri video nu este doar o distracție inactivă, ci o modalitate de a ne imagina realități simulate care ne ajută să ne pregătim pentru provocările viitoare”, a completat cercetătorul.
Trei descoperiri arheologice care sunt mai înspăimântătoare decât filmele horror – FOTO
10 documentare mai înfricoşătoare decât filmele horror. Ai curajul să le vezi? VIDEO
Top 10 cele mai bune filme SF din ultimul deceniu care te fac să gândeşti profund
Ce spune ştiinţa: De ce la plac oamenilor filmele de groază şi casele bântuite